Jemig wat snel…

computerscherm met presentatie workshop

Jemig, ik zat op het puntje van m’n stoel de 1.000 meter schaatsen te kijken voor de mannen op de olympische spelen. Wat gaat dat hárd. En natuurlijk “Joepie we hebben goud”.

Wat dat met ADHD heeft te maken vraag je je misschien af? Nou ik keek ernaar en bedacht me iets.

Gisteren plaatste ik namelijk een nieuwe podcastaflevering online over ADHD en tijdmanagement. En zo’n race rijden is natuurlijk de aller- allerbeste manier van tijdmanagement dat je je kunt voorstellen. Start je snel, of juist niet, waar is nog winst te behalen waarop je kunt trainen. Want het verschil tussen de nummer 1 en de nummer 10 is minder dan een seconde. Het zit zó dicht bij elkaar.

Die rijders die hebben alles in het teken staan van die ene race op de olympische spelen. Hun hele leven hebben ze daarvoor omgegooid. Ze hebben ontzettend helder wat hun doel is en daar werken ze heel hard naartoe. En daar moeten ze ook dingen voor laten. Je kunt namelijk niet én hartstikke hard schaatsen én elke week met je vrienden naar de kroeg gaan. Bijvoorbeeld. Dat is een hele duidelijke keuze. Ze weten precies waar hun prioriteiten liggen en wat ze wel en wat ze niet moeten doen om hun doelen te behalen.

Zoveel duidelijkheid is voor ons normale stervelingen vaak niet weggelegd (want laten we wel wezen, topsporters zijn een klasse apart). En helemaal bij ADHD is dat ontzettend lastig. Want om doelen te hebben, heb je een lange termijn visie nodig. En wij ADHD-ers kennen maar 2 tijdsstanden: NU en NIET NU. Alles wat NIET NU is, is veel en veel lastiger om grip op te krijgen. We leven volledig in het NU en dan is dat ook nog eens meestal 1 grote improvisatieshow. En alles waar we vandaag niet aan toekomen (of eerlijker: waar we vandaag niet zoveel zin in hebben) verdwijnt naar NIET NU. En schuiven we voor ons uit, vaak genoeg naar de volgende maandag. Alsof je dan opeens wakker wordt met een ontzettende motivatie om die taken opeens wél fluitend te doen….

Dit heeft alles te maken met het minder goed werken van de executieve functies bij ADHD. Plannen, structureren, taakinitiatie, tijdmanagement, emotiecontrole, impulsbeheersing etc. Het is écht lastiger. Want we hebben nu eenmaal een brein dat uit zichzelf altijd in het NU vervelende en saaie taken gaat vermijden en leuke en fijne dingen opzoeken (hello social media en candy crush).

Hierdoor doen we vaak wel de dingen die echt moeten gebeuren, met een deadline enzo. Want dingen tot het allerlaatste moment uitstellen totdat er echt een deadline is, dat doen we graag. En gebeuren de dingen die NU binnenkomen en urgent zijn ook nog wel. Maar dat zijn niet altijd de taken die jou op de lange termijn vooruit helpen.

Mijn ‘hand-in-eigen-boezem’ voorbeeld: schaatsen kijken vanochtend was urgent, want NU op tv. Maar voor mij persoonlijk niet belangrijk. 😉

Het verschil tussen urgent en belangrijk had oud-president Eisenhower van de VS heel helder. Hij maakte daar dit kwadrant van:

tijdmanagement kwadrant

Je ziet al meteen waar het gemiddelde ADHD brein het meeste tijd doorbrengt. Dat is linksboven en rechtsonder. En we zijn vooral ‘druk’ met linksonder. Waardoor het soms voelt alsof je productief bezig bent.

We zeggen ook vaak dat we geen tijd hebben om dingen anders te doen. Ik daag je uit: werp eens 1 blik op je schermtijd op je telefoon. En zeg dan nog eens met droge ogen dat je geen tijd hebt…

Voordat je denkt dat ik een Super ADHD-er ben die alles goed doet: nope. Mijn schermtijd is ook nog steeds veel te hoog (nog een keer billenbloot: meer dan 3,5 uur per dag gemiddeld…). Het was nog veel hoger. En ook hier geldt de ‘progress not perfection’ mantra natuurlijk.

Dit terwijl de allermeeste winst te behalen valt door juist ook rechtsboven in dit kwadrant tijd door te brengen. Want links- en rechtsboven brengt je verder.

Om dat goed te kunnen doen, heb je doelen nodig om naartoe te werken. Net zoals trainen voor een medaille op de Olympische spelen niet gaat om ‘gewoon zo hard mogelijk’ te gaan. Want dan red je de 1.000 meter niet. Zo werkt het ook niet om vage doelen op te schrijven als ‘gezonder leven’ of ‘meer geld verdienen’. Want hoe doe je dat dan? Hoe maak je het zo klein dat je daar vandaag al een start mee maakt?

Dat is nou juist waar we aan werken bij de Workshop Doelen stellen en behalen bij ADHD. Zaterdag 12 maart a.s. geef ik deze workshop weer. Gewoon online. Hoef je de deur niet voor uit. Nu nog met lekkere korting, dus schrijf je snel in.

Zie ik je dan?

 

Jorna

 

Ps. Scroll jij ook altijd meteen naar beneden voor de samenvatting? Ik maakte een podcast over tijdmanagement en op 12 maart geef ik weer mijn workshop over doelen stellen en behalen

Misschien vind je dit ook leuk

Hey!

Ik ben Jorna Postma

Vrouw met ADHD én coach voor vrouwen (en een enkele man) met ADHD. Podcastmaker en neuronerd. Ik lees wetenschappelijke onderzoeken voor de lol en maak graag het complexe concreet.

Eén reactie

  1. Hallo Jorna,

    Luister je podcast. Geweldig om naar te luisteren!!!!!! Kort en bondig (goh.. kan dat ook nog??)… Iets wat Amerikanen (bv de (on) volpresen Russel Barkley en de rest) vaak omgekeerd in zijn (behalve als ook werkelijk enige uitzondering natuurlijk jouw Oprah Winfrey ;-P

    Mijn vraag: Geef je de cursus doelen stellen nog een keer? ik ben 2 weken van de zomervakantie thuis (laaste week van juli – 1e week van aug.).

    Groeten van Tania

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

ADHD blokjes
GRATIS MASTERCLASS

5 STAPPEN VAN CLUSTERF*CK NAAR SUPERPOWER

Doe nu mee aan deze gratis masterclass. Kies zelf je tijd en krijg in 5 stappen meer grip op je ADHD.

Lukt het jou niet om je doelen te behalen?

Of zelfs niet om ze te bedenken? Doe dan mee met de Workshop Doelen stellen & behalen bij ADHD op zaterdag 14 oktober