Slapen...

Lekker slapen met ADHD is niet altijd even gemakkelijk. Slaapstoornissen komen héél vaak voor bij ADHD. 

In de podcastaflevering hierover noem ik een aantal hulpmiddelen die je hierbij kunnen helpen.

* Een aantal van onderstaande links zijn affiliate links. Dat wil zeggen dat als jij een aankoop doet via de link, ik daar een (kleine) commissie over ontvang, zonder dat het jou meer kost. Ik heb alle artikelen zelf gebruikt, tenzij ik dit er expliciet bij heb staan.

ADHD en slapen

Er zijn best wel een hoop dingen die jelf kunt doen om beter te slapen. Dat je in ieder geval aan de randvoorwaarden hebt voldaan om het jezelf makkelijker te maken om in slaap te vallen.

Er is niet 1 ding dat fantastisch werkt, het is meestal een combinatie van factoren, waardoor je het jezelf iets gemakkelijker kunt maken. 

Ik kwam er bijvoorbeeld zelf achter dat ik probeer in slaap te komen, als ik eigenlijk helemaal niet lekker lig. Dat had ik nooit door, omdat hoe m’n lichaam aanvoelt altijd een beetje het ondergeschoven kindje is geweest. Ik ‘woon’ voornamelijk in m’n hoofd en de rest was bijzaak.

Door meditatie en mindfulness oefeningen heb ik het contact met m’n lichaam meer terug gekregen.  En dit heeft ook zeker geholpen bij het makkelijker inslapen.

Overigens ben ik wél een ontzettende prinses op de erwt: als er maar 1 kreukje in m’n hoeslaken zit, of een bultje in m’n kussen, of iets anders dat niet perfect is, dan lig ik meteen weer wakker. 

Onderstaande hulpmiddelen helpen mij om de kans groter te maken dat ik een goede nachtrust heb. Ik hoop jou ook!

 

Boekcover Why we sleep

Dit boek is er nu ook in het Nederlands, toen ik ‘m las nog niet.

Ik hield altijd al wel van slapen (alleen niet van naar bed gaan) en merkte ook dat minder dan 7 uur slaap mij geen goed doet. In dit boek staat de wetenschap achter dat voorgevoel wat ik altijd had. En wordt het ‘waarom’ van voldoende slapen goed uitgelegd.

Ook al is naar bed gaan nog steeds stom, het gebeurt nu wel vaker op tijd dan voordat ik dit boek las.

Als je de gezondheidsvoordelen van deze daglichtlamp leest, zoals ze opgeschreven zijn door de fabrikant, dan is het bijkans een wondermiddel. 

Nu is dat natuurlijk heel erg Wij van WC eend adviseren WC eend, dus ik neem dat met een korreltje zout.

Het helpt mij wél om beter wakker te worden in de ochtend, waardoor ik ’s avonds ook vroeger moe wordt. Wondermiddel is het niet, hulpmiddel wel.

Naast de daglichtlamp, kun je in huis nog meer doen met licht. Deze Philips Hue set helpt daarbij. Te programmeren met een app, zodat je overdag wat koeler licht hebt, wat je alert houdt, en vanaf de namiddag wat warmer licht, zodat je melatonine aanmaak niet verstoord wordt.

Heel eenvoudig te bedienen met de app. Je kunt zelfs een tijd instellen wanneer de lampen uitgaan. Goede cue om in ieder geval een beetje op tijd naar bed te gaan!

 

Slapen in een zo donker mogelijke kamer, zodat je optimaal melatonine aanmaakt (licht breekt het af). In plaats van alle mogelijke lichtjes af te plakken met ducctape, ben ik een paar jaar geleden overgestapt op een slaapmasker.

Eerst zo’n hele simpele, maar die klapte dubbel en zakte af. Deze van Tempur is alles wat je nodig hebt. Superzacht, met een brede band die niet in je hoofd snijdt. Kussentje boven je ogen, zodat het niet tegen je ogen aandrukt. En écht donker. 

Ik kan niet meer zonder.

Ik kwam erachter dat ik mijn hoofdkussen al 20 jaar had. Dan mag je wel een keer een nieuwe toch! Sterker nog, dan moet je eigenlijk wel…

Ik ben best moeilijk met kussens (ik neem ook altijd m’n eigen hoofdkussen mee als ik ergens anders slaap), dus op zoek naar een nieuwe was best ‘een ding’. Na uitgebreid ADHD hyperfocus onderzoek, kwam ik uit bij deze van EMMA en ik heb er nog geen moment spijt van gehad.

Dus nu gaat deze overal mee naartoe. Juist ook op vakantie.

 

Een verzwaringsdeken heb ik (nog) niet zelf uitgeprobeerd. 

Ik ben er wel al jaren mee aan het flirten. Maar de keuze is reuze en ik kan niet kiezen. En ik heb eerlijk gezegd ook geen zin om me er enorm in te verdiepen.

Hij staat op m’n verlanglijstje om te vragen voor m’n verjaardag. Kan ik tegen die tijd me goed inlezen. Want ik denk ook dat mijn kinderen hier ook wel baat bij kunnen hebben.

Wordt vervolgd!

 

Deze earplugs heb ik nu een half jaar en ik gebruik ze lang niet elke nacht (eigenlijk bijna nooit). Ze helpen wél.

Het haalt nét het scherpe randje van irritante externe geluiden. Bijvoorbeeld op de ‘familiecamping’ met buren met huilende baby ’s nachts. Of in grote mensenmassa’s. Of als de buren een feestje geven en je wel gewoon wilt slapen.

Oordopjes zijn mij eigenlijk altijd te groot. Hier zitten verschillende formaten siliconenplugjes bij, zodat er altijd wel een formaat is wat past. In mijn  geval de XS. 

Een notitieboekje als slaaptip klinkt misschien wat ‘bijzonder’.  Dat is het niet. Want als je in bed ligt en dat is het eerste moment van de dag dat je tijd hebt om alle prikkels te verwerken, dan ben je eigenlijk te laat.

Je kunt beter eerder op de avond je hoofd leeg schrijven. Alle to do’s, alle muizenissen die in je hoofd rondspoken: schrijf het op!

Zo maak je de kans minder groot dat je in bed gaat liggen malen, waardoor je makkelijker inslaapt.

En dit is mijn favoriete merk. Vegan leer, mét elastiek en lusje om een pen vast te houden.

ADHD blokjes
GRATIS MASTERCLASS

5 STAPPEN VAN CLUSTERF*CK NAAR SUPERPOWER

Doe nu mee aan deze gratis masterclass. Kies zelf je tijd en krijg in 5 stappen meer grip op je ADHD.

Lukt het jou niet om je doelen te behalen?

Of zelfs niet om ze te bedenken? Doe dan mee met de Workshop Doelen stellen & behalen bij ADHD op zaterdag 14 oktober