Supplementen bij ADHD LTO3
ADHD coach
Jorna Postma

Jorna Postma

ADHD coach, podcaster, nerd

LTO3 bij ADHD en andere supplementen

Voedingssupplementen

Er wordt vaak en veel gesproken over voedingssupplementen als alternatief voor medicatie. Op social media lees je vaak adviezen als magnesium, of vitamine D, of LTO3 bij ADHD.

Wat zijn dat precies, voedingssupplementen? En welk effect heeft het op je ADHD kenmerken. In het kort zijn voedingssupplementen vitamines en mineralen en andere dingen die je normaal gesproken gewoon uit je voeding haalt. Iedereen weet dat fruit vaak vitamine C bevat, omega 3 in vette vis, ijzer in spinazie en andere groene bladgroenten. Als je ‘gewoon’ gezond eet, krijg je van alle stoffen voldoende binnen. Is niks sexy aan, is wel gewoon wat het is.

Heeft extra vitamines of andere dingen slikken dan wel zin? Nou, in de meeste gevallen inderdaad niet. Extra vitamine c plas je gewoon uit. Andere vitamines kunnen in een te grote dosering zelfs gezondheidsrisico’s met zich meebrengen.

In deze aflevering van de podcast dan ook de zin en onzin van voedingssupplementen. Sowieso is mijn advies om vóórdat je gaat experimenteren met supplementen eens even je waardes te laten checken bij de huisarts. Kan geen kwaad.

LTO3

Een supplement van een andere orde is LTO3. Hier hangt een soort mythische waas omheen van ‘natuurlijk alternatief voor Ritalin’. Maar wat is LTO3 nou eigenlijk en werkt het wel?

Ik dook voor deze aflevering de onderzoeken in. Naar de verschillende vitamines en mineralen en ook naar LTO3.

Links uit deze aflevering:

Voor een overzicht van ADHD en voedingadviezen van het RIVM: https://www.rivm.nl/bibliotheek/rapporten/350021001.pdf

Het artikel over selderijsap:
https://mindfoodhappiness.nl/selderij-sap-gezond-wondermiddel-of-voedingshype/

De podcastaflevering over voeding bij ADHD:
https://www.jorjoy.nl/podcast/adhd-en-voeding-feiten-en-fabels/

Bronnen:
https://europepmc.org/abstract/med/9368236
https://www.jle.com/en/revues/mrh/e-docs/improvement_of_neurobehavioral_disorders_in_children_supplemented_with_magnesium_vitamin_b6_268529/article.phtml?cle_doc=000418F1
https://www.karger.com/article/pdf/119341
https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/09540260600583031
https://www.researchgate.net/profile/Elizabeth_Solomon/publication/51980244_Complementary_and_Alternative_Medical_Therapies_for_Children_with_Attention-DeficitHyperactivity_Disorder_ADHD/links/0a85e53c7899127238000000/Complementary-and-Alternative-Medical-Therapies-for-Children-with-Attention-Deficit-Hyperactivity-Disorder-ADHD.pdf
https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1179/1476830513Y.0000000079

(en nog veel meer, alleen dan wordt die lijst zo lang hier… Tip voor zelfonderzoek: Google Scholar)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deel deze post

Share on pinterest
Share on linkedin
Share on facebook
Share on email

Maak van ADHD
JOUW SUPERPOWER

Volg mijn podcast waarin ik jou inspireer en tips geef om van jouw ADHD een gave te maken waar zelfs de NIET-ADHD’er stinkend jaloers op is.

Laat hieronder je naam en e-mail achter en je krijgt van mij een kort berichtje in je inbox wanneer er een nieuwe podcast gereed staat.

”Ik heb een aantal van je podcasts geluisterd en werd op momenten zelfs emotioneel. Zoveel, of misschien wel alles, is herkenbaar. Bedankt voor je openheid en het bespreekbaar maken van ADHD bij vrouwen.” – Amal. 

No worries, ik doe niet aan spammen en ben je er klaar mee dan kun je je makkelijk uitschrijven voor mijn mails.

minicursus
plannen bij adhd

Chaos in je hoofd? Het gevoel dat het allemaal door je handen glipt? Doe dan nu mee aan de gratis minicursus plannen bij ADHD.

Op een simpele manier je leven structureren. ADHD-proof. Het kan écht!

“Wat een uitvinding. Eindelijk sinds jaren weer eens overzicht.  O man je weet niet half hoe lang ik al in de mist loop en mijn leven o zo graag georganiseerd heb.  Kortom heerlijk. Dankbaar Jorna”.                         – Marjan –

No worries, ik doe niet aan spammen en ben je er klaar mee dan kan jij je makkelijk uitschrijven voor mijn mails.