#49 ADHD en HSP

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on pinterest

ADHD en HSP

Zijn die twee nu echt zo verschillend? Ik denk van niet. Er zijn heel veel overeenkomsten in kenmerken bij ADHD en HSP. 

HSP staat voor Highly Sensitive Person. Oftewel hoogsensitief persoon. Personen die zich identificeren met HSP zijn veel gevoeliger voor geluiden, aanraking, smaak, en licht bijvoorbeeld. En voelen vaak ook heel sterk stemmingen aan. Ze ervaren de wereld een stuk intenser.

De meeste vrouwen met ADHD herkennen zich hierin ook. Het grootste verschil tussen ADHD en HSP is dat ADHD officieel een stoornis is, het staat in de DSM-V (Diagnostic and Statistic Manual of mental disorders) en HSP staat daar niet in. Bovendien wordt HSP door wetenschappers nauwelijks serieus genomen.

Ik durf dan ook te beweren dat er een heleboel rondlopen die roepen dat ze HSP zijn, die misschien ook wel passen binnen het ADHD plaatje.

Subtypes

Helemaal omdat er binnen HSP vaak ook nog subtypes worden onderscheiden. Met als belangrijkste subtypes de HSP-HSS ,wat staat voor HSP High SensationSeeker, en de rustzoeker. Wat volgens mij precies het onderscheid kenmerkt tussen ADHD-H, het hyperactieve type en ADHD-I, het overwegend onoplettende type.

En waarbij de meeste mensen ook ergens daartussenin zitten.

Want de HSP high sensation seeker is altijd op zoek naar externe prikkels, is snel enthousiast voor nieuwe dingen, en ook weer snel verveeld. Kan opeens een emotionele uitbarsting krijgen. Heeft een grote behoefte aan prikkels van buitenaf. Doet graag dingen die hoger, sneller, zijn. Zoals achtbanen, parachutespringen, te hard rijden.

Waarbij de rustzoeker juist meer sociale gebeurtenissen mijdt, veel meer houdt van 1-op-1 gesprekken, heeft genoeg aan de fantasiewereld in zijn of haar eigen hoofd.

In deze aflevering worden de  voor- en nadelen van hooggevoeligheid of HSP uitgelegd. En de link tussen HSP en ADHD en ASS (autisme spectrum stoornis).

Links uit deze aflevering:
Workshop prikkels

 
Download HIER het transcript voor deze aflevering.
 
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on pinterest

2 reacties

  1. Men heeft het bij ASS en ADHD óók makkelijk over “symptomen” tgo. de “eigenschappen” van HSP, wat sowieso al pejoratief klinkt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Laatste ontwikkelingen over ADHD,
achtergrondverhalen, interviews met
experts en nog veel meer. Als eerste in
je inbox!

Luister nu!