creativiteit en ADHD
ADHD coach
Jorna Postma

Jorna Postma

ADHD coach, podcaster, nerd

#29 ADHD en creativiteit

ADHD en creativiteit, je ziet deze combinatie heel vaak in lijstjes staan met ADHD kenmerken. Vooral in de lijsten met positieve kenmerken.

Wat betekent dit nu eigenlijk? Dat we met z’n allen talent hebben om beeldend kunstenaar te worden? Of lekker aan de knutsel met de kinderen? Of juist heel goed zijn in het oplossen van wiskundige problemen. Want ook daar heeft creativiteit een grote rol.

Net zoals met eigenlijk elk andere eigenschap, is er ook hierbij niet 1 grote gemene deler. Creativiteit uit zich bij iedereen op een andere manier.

Is het dan wel waar, dat ADHD en creativiteit hand in hand gaan? Spoileralert: ja, dat is wél waar. Ook hier is wetenschappelijk onderzoek naar gedaan en mensen met ADHD en ADD zijn inderdaad creatiever. Al is dit onderzoeken naar zoiets subjectiefs als creativiteit natuurlijk niet heel makkelijk.

Creativiteit is natuurlijk meer dan alleen beeldend kunstenaar zijn. Je kunt ook creatief zijn in schrijven, of juist in het oplossen van problemen. Ook in bijvoorbeeld wiskunde of natuurkunde heeft creativiteit een plek. Daar noemen we het vaak ‘out of the box denken’.

Terwijl in een ADHD of ADD hoofd die hele ‘box’ niet eens bestaat. ADHD-ers zijn niet zo heel goed in ‘doen zoals het hoort, omdat we dat nu eenmaal zo doen’, omdat dat niet altijd de meest logische, of slimme, of handige weg is.

Hierin zit ook echt het grote voordeel dat ADHD kan zijn: door niet altijd te ‘doen zoals het hoort’ is er ruimte voor nieuwe ideeen en vooruitgang!

En… in deze aflevering noem ik ook een aantal historische figuren, waarvan ze nu (na wetenschappelijk onderzoek naar gedrag in geschreven teksten, ja echt, er is onderzoek naar gedaan) vermoeden dat ze in de huidige tijd ADHD zouden hebben gehad. Stuk voor stuk grote namen uit de geschiedenis, die zich niet lieten beperken, er juist een kracht van maakten.

Links uit de aflevering:

Podcast #28: https://www.jorjoy.nl/podcast/28/

Maak van ADHD je Superpower: https://www.jorjoy.nl/adhd-coach-vrouwen/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deel deze post

Share on pinterest
Share on linkedin
Share on facebook
Share on email

Maak van ADHD
JOUW SUPERPOWER

Volg mijn podcast waarin ik jou inspireer en tips geef om van jouw ADHD een gave te maken waar zelfs de NIET-ADHD’er stinkend jaloers op is.

Laat hieronder je naam en e-mail achter en je krijgt van mij een kort berichtje in je inbox wanneer er een nieuwe podcast gereed staat.

”Ik heb een aantal van je podcasts geluisterd en werd op momenten zelfs emotioneel. Zoveel, of misschien wel alles, is herkenbaar. Bedankt voor je openheid en het bespreekbaar maken van ADHD bij vrouwen.” – Amal. 

No worries, ik doe niet aan spammen en ben je er klaar mee dan kun je je makkelijk uitschrijven voor mijn mails.

minicursus
plannen bij adhd

Chaos in je hoofd? Het gevoel dat het allemaal door je handen glipt? Doe dan nu mee aan de gratis minicursus plannen bij ADHD.

Op een simpele manier je leven structureren. ADHD-proof. Het kan écht!

“Wat een uitvinding. Eindelijk sinds jaren weer eens overzicht.  O man je weet niet half hoe lang ik al in de mist loop en mijn leven o zo graag georganiseerd heb.  Kortom heerlijk. Dankbaar Jorna”.                         – Marjan –

No worries, ik doe niet aan spammen en ben je er klaar mee dan kan jij je makkelijk uitschrijven voor mijn mails.