Favorieten

Leven met ADHD is niet altijd even gemakkelijk. Gelukkig zijn er een hoop hulpmiddelen die het leven met ADHD een héél stuk (of een klein beetje) eenvoudiger maken.

Ik heb er hier een aantal* voor je op een rijtje gezet.

* Een aantal van onderstaande links zijn affiliate links. Dat wil zeggen dat als jij een aankoop doet via de link, ik daar een (kleine) commissie over ontvang, zonder dat het jou meer kost. Ik heb alle artikelen zelf gebruikt, tenzij ik dit er expliciet bij heb staan.

Begin bij het begin: Goed slapen!

Met ADHD heb je op het gebied van slapen dubbel pech: ADHD’rs hebben vaker slaapstoornissen, én slaaptekort verergert de ADHD kenmerken. 
Gelukkig kun je een hoop doen om ook met ADHD beter te slapen. Ik heb hieronder een aantal van mijn favorieten uitgelicht.

Wat er op mijn boekenplank staat

Boekcover Why we sleep

Waar zouden we zijn zonder...

Eigenlijk ben ik helemaal geen voorstander van consumentisme. Van het dingen kopen, alleen maar om het kopen. Kleding koop ik bijvoorbeeld voornamelijk als er iets stuk is. En ik heb een enorme hekel aan prullaria. Wat dat betreft ben ik wel een Marie Kondo liefhebber. “Does it spark joy” om het te hebben? Of alleen maar vanwege de kick van het kopen? 

Bij ADHD is de kick van het kopen heel verklaarbaar. Het is een instant dopamine boost. Helaas duurt die nooit zo heel erg lang. Ik ben me daar ontzettend van bewust en koop bewust weinig.

Voor onderstaande artikelen heb ik een uitzondering gemaakt. Want die sparken een hele hoop joy! Niet persé omdat het leuke artikelen zijn, maar wel omdat ze heel erg helpen in het managen van m’n ADHD kenmerken.

 

Noise cancelling koptelefoon

Ik kan niet zonder! Dit is letterlijk eerste hulp bij overprikkeling. Of nog beter: helpt enorm bij het voorkomen van overprikkeling.

Tijdens het koken, op zo’n moment dat je al de hele dag gewerkt hebt, de kinderen lekker uitgelaten zijn en lawaai maken (die van mij doen dat in ieder geval wel!), de TV aanstaat en er ook nog iemand muziek luistert. Dat is zo’n moment dat de stoom uit m’n oren kan komen. Als ik lekker naar een podcast luister is dat al een héél stuk minder.

Ook fantastisch tijdens stomme huishoudelijke taken of in het OV.

De voorganger van deze heb ik ruim 5 jaar gehad en was ik heel tevreden over (totdat ‘ie in bad viel en het niet meer deed). Nu mezelf deze kado gedaan en deze is nóg beter.

Oordoppen

Deze vallen natuurlijk heel erg in dezelfde categorie. Behalve dan dat deze een stuk minder opvallen, en het lekkerder is om mee in slaap te vallen. Om obvious redenen.

Het haalt nét het scherpe randje van irritante externe geluiden. Bijvoorbeeld op de ‘familiecamping’ met buren met huilende baby ’s nachts. Of in grote mensenmassa’s. Of als je, zoals ik, in een wijk woont waar nog veel gebouwd wordt en je je wel moet concentreren.

Oordopjes zijn mij eigenlijk altijd te groot. Hier zitten verschillende formaten siliconenplugjes bij, zodat er altijd wel een formaat is wat past. In mijn  geval de XS. 

Wiebelkussen

Zitten op een wiebelkussen klinkt oncomfortabel, dat is het niet. En bij ADHD is het een uitkomst! 

Ik zeg wel eens dat je bij ADHD je brein op meerdere sporen tegelijkertijd bezig moet houden, anders gaat ‘ie zelf wel op zoek naar afleiding. Luisteren naar een podcast bij saaie (huishoudelijke) taken is daar een voorbeeld van.Zitten op een wiebelkussen als je je moet concentreren is daar een ander voorbeeld van. 

Doordat je constant bezig bent met je lichaam in balans houden, hou je je brein bezig. En train je ook nog eens je buik- en rugspieren.

Ik heb er overal eentje liggen, ook standaard in de auto. Mijn oudste dochter gebruikt ‘m ook, tijdens huiswerk maken bijvoorbeeld.

Ook tof!

Ik háát huishoudelijke taken. En deze robotstofzuiger zorgt ervoor dat elke dag, voordat ik m’n bed uitkom, de woonkamer en keuken gestofzuigd zijn. 

Ik heb deze al bijna 3 jaar en hij doet het nog uitstekend! Ik ben nu aan het sparen voor z’n grote zus met dweilfunctie.

Dan verhuist deze naar de 1e etage.

Nog iets wat ik niet vanzelf doe: bewegen! 

Mijn ultieme truc is om een yogamat naast m’n bed te leggen. Dan sta ik er meteen op als ik wakker wordt. 

Doe ik dan meteen een volledige work-out? Nee, natuurlijk niet. Maar wél een paar rek en strekoefeningen en een plank voor de buikspieren. 

Deze verzwaringsdeken heb ik (nog) niet zelf uitgeprobeerd. 

Ik ben er wel al jaren mee aan het flirten. Maar de keuze is reuze en ik kan niet kiezen. En ik heb eerlijk gezegd ook geen zin om me er enorm in te verdiepen.

Hij staat op m’n verlanglijstje om te vragen voor m’n verjaardag.

Eerste hulp bij ZZP

Sinds 2018 ben ik zelfstandig ondernemer. En het ondernemersschap past eigenlijk best heel erg goed bij ADHD. Juist omdat je zelf de beslissingen mag nemen, zelf je eigen koers kan bepalen en je je creativiteit volledig kan botvieren.

Dat gezegd hebbende… Bij het eigen baas zijn, hoort ook een hele nieuwe vorm van plannen en structureren. Van een goede administratie bijhouden, tot websites bouwen, tot ‘hoe doe je dat eigenlijk, dat ondernemen?’.

Hieronder mijn ‘slimme dingen’ om het zo gemakkelijk mogelijk te maken.

Hoe bouw je een bedrijf

Je kunt iets héél goed. En je bedenkt dat je daar wel eens een bedrijf omheen zou kunnen bouwen. Dat is natuurlijk hoe een ADHD brein begint aan het ondernemerschap.

Besef wel, dat als je zelfstandig ondernemer wordt in jouw vakgebied, dat je er dan nóg een vakgebied bij moet leren, namelijk dat van ondernemer. 

Veronique Prins van Je Zaak Voor Elkaar leert je precies dat. Zij is businesscoach voor Coaches en therapeuten en heeft zelf ook ADHD.

Oh en de fluwelen handschoenen is ze kwijt, maar dat is nu juist wat je nodig hebt 😉

Boekhoudprogramma

De eerste twee jaar van mijn bedrijf heb ik de boekhouding zelf gedaan. Inclusief elk kwartaal weer alle facturen uitzoeken, in een excell bestand zetten en daaruit de BTW berekenen. 

En administratie doen heeft mijn brein tot ‘saaie taak’ gebombardeerd. En elk kwartaal was het dus weer een strijd om het op tijd voor elkaar te krijgen. 

Met dit boekhoudprogramma is het veeeel eenvoudiger geworden. Dat is het meer dan waard.

Probeer nu gratis.

Website bouwen

Als je gaat ondernemen, moet je natuurlijk ook een website hebben. En ja, het ontwerpen daarvan kun je natuurlijk uitbesteden.

Je kunt het ook zelf doen. Ik heb dat laatste gedaan. Juist omdat ik dat nou zo leuk vind aan ondernemen, dat je een hoop skills bijleert.

Voordat ik begon met ondernemen had ik nog nooit een website aan de ‘achterkant’ gezien. Ik ben op kennisniveau 0.0 begonnen.

Website bouwen kan best overweldigend zijn. Met de Drag & Drop builder van Elementor wordt het al een stuk eenvoudiger.

Deze hele site is gebouwd met elementor. Helemaal zelluf gedaan.

En geloof me: als ik het kan…

Hoe bouw je een leeromgeving

Voor zowel mijn cursus Bullet Journal bij ADHD als ondersteuning bij mijn coachingsprogramma maak ik gebruik van een online leeromgeving. En dat is een tweede website, alleen toegankelijk voor cursisten.

Deze leeromgeving heb ik gebouwd op WordPress met Elementor in combinatie met Learndash. 

Geloof me, voordat ik begon met ondernemen wist ik nul komma nul van websites bouwen. Het is een (hele) steile leercurve geweest. En ADHD hyperfocus heeft me daar heel erg bij geholpen. 

Dat is écht 1 van de voordelen van ADHD: je ergens in vastbijten en pas los laten als je hebt uitgevogeld hoe het werkt.

Freebies

Een overzicht van mijn gratis minicursus/ebooks/etc. om het leven met ADHD gemakkelijker te maken!

ADHD bij vrouwen PODCAST

Laatste ontwikkelingen over ADHD,
achtergrondverhalen, interviews met
experts en nog veel meer. Als eerste in
je inbox!

Luister nu!

ADHD blokjes
GRATIS MASTERCLASS

5 STAPPEN VAN CLUSTERF*CK NAAR SUPERPOWER

Doe nu mee aan deze gratis masterclass. Kies zelf je tijd en krijg in 5 stappen meer grip op je ADHD.

Lukt het jou niet om je doelen te behalen?

Of zelfs niet om ze te bedenken? Doe dan mee met de Workshop Doelen stellen & behalen bij ADHD op zaterdag 14 oktober