Wat je zegt ben je zelf. Over beperkende overtuigingen in ons taalgebruik

Beperkende overtuigingen ins ons taalgebruik

De laatste tijd valt het mij steeds meer op dat onze taal vol zit met dingen die bedoeld zijn om ons klein te houden. Dat zit ingebakken in onze cultuur en dus ook in ons. Vele spreekwoorden en gezegden bijvoorbeeld zijn beperkende overtuigingen.

Hieronder een aantal voorbeelden.

“Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg”

Ja, euh, hoezo dan? Moet iedereen dan maar voldoen aan de norm? En wat is dan de norm. 

Wat is ‘normaal’. In de wiskunde is de normaal het gemiddelde van alle afwijkingen. In het echte leven is dit ook zo. Het merendeel van de mensheid voegt zich binnen de standaardafwijking (standaarddeviatie). 68% om precies te zijn. Dat betekent wel dat ongeveer 1/3 van de mensen zo ver van het gemiddelde afwijkt, dat ze al niet meer als ‘normaal’ worden gezien. 1/3. Dat is 1 op 3 mensen. Ik vind dat dus veel. En ik vind dus dat afwijken van de norm net zo ‘normaal’ is als er aan voldoen. En ik vind dus dat we deze opmerking niet meer moeten gebruiken. Dus. normaalverdeling

“Je kop niet boven het maaiveld uitsteken”

Want dan wordt ‘ie er afgehakt. Sluit naadloos aan bij bovenstaande. Als je anders doet dan de rest, word je daar op afgerekend. Waarom? Laten we hier ook mee ophouden? Dank u.

“Middelmaat siert de straat”

Meer van hetzelfde. Schrappen die handel.

“Geld maakt niet gelukkig”

In onze cultuur is praten over geld ‘not done’. Je mag het niet hebben, je mag er niet naar streven, maar je mag het ook niet niet hebben. Kortom geld is een taboe. Zullen we daar ook mee ophouden. Geld is geld, het heeft geen waarde. Behalve de waarde die wij er met z’n allen aan toekennen. Laten we dan ook ophouden met zo spastisch niet praten over geld. Alsof het vies is om geld te hebben. Terwijl we wel massaal meedoen aan loterijen om geld te winnen. Beetje hypocriet niet?

“Men moet zich krommen om door de wereld te kommen”

Mijn favoriete beperkende overtuiging, omdat het eigenlijk bedoeld is als motiverende overtuiging. De eigenlijke betekenis is dat je hard moet werken om iets te bereiken. Terwijl het ook wordt gebruikt in de (in mijn ogen) negatieve betekenis: het leven is niet leuk, je gaat er gebukt onder. Laten we deze in de juiste context gaan gebruiken.

“Als je voor een dubbeltje geboren bent, word je nooit een kwartje”

OK, dan gooien we meteen de handdoek maar in de ring, voordat we goed en wel begonnen zijn. Huh, hoezo nooit een kwartje?  Wil je nu echt zeggen dat ik kan doen wat ik wil, maar nooit vooruit zal komen in het leven? Zoiets is ook tegen Albert Einstein gezegd als kind. Die is toch ook nog aardig terecht gekomen. We gebruiken deze valuta niet meer, laten we dit spreekwoord dan ook niet meer gebruiken.

Beperkende overtuigingen

Beperkende overtuigingen hebben een grotere invloed op ons leven dan dat je in eerste instantie denkt. Het zit zo ingesleten, dat je negen van de tien keer (waarschijnlijk vaker) niet eens door hebt dat het zo is. Zo is één van mijn beperkende overtuigingen (of eigenlijk ‘was’ want ik doe het niet meer) dat ik een theezakje altijd twee keer gebruikte. Altijd stond in de keuken wel een schoteltje met een gebruikt theezakje. Waarom? Geen idee, zal wel uit zuinigheid zijn. Verkeerde zuinigheid wel te verstaan. Kan zo in het vrekkenboek. De thee wordt er niet lekkerder van. Echt niet. Dus ik doe het niet meer.

 Beperkende overtuigingen die vooral ons vrouwen treft: wij gebruiken altijd verkleinwoordjes. Of het nu gaat om ‘groetjes’ of ‘ik heb een vriendinnetje’, of een ‘vriendje’. We geven ‘etentjes’ en drinken een ‘wijntje’. Persoonlijk drink ik liever een goed glas dan een ‘wijntje’ of een ‘biertje’, maar dat zegt misschien meer over mij…

Nu kunnen wij vrouwen er niet altijd zelf iets aan doen. Het zit al ingebakken in onze benamingen voor baby’s. Er worden jongens en meisjes geboren. Geen jongetjes en meisjes. Raar hé! Ook zal een jongen niet snel Dirkje genoemd worden of Jantje, of Pietje, Of Klaasje. Terwijl het voor vrouwen van volwassen leeftijd dus wel kan dat je Froukje heet, of Margje, of Floortje. De vrouwenemancipatie heeft hier nog een slag in te maken. Kom op, op de barricades!

Wat zijn jouw beperkende overtuigingen? Heb je daar al eens over nagedacht? Ik daag je uit om vandaag één beperkende overtuiging op te schrijven en deze vervolgens in de prullenbak te gooien. Weg ermee! Voldoet niet meer. Hoe voelt dat? Wil je dat hieronder delen?

Misschien vind je dit ook leuk

Hey!

Ik ben Jorna Postma

Vrouw met ADHD én coach voor vrouwen (en een enkele man) met ADHD. Podcastmaker en neuronerd. Ik lees wetenschappelijke onderzoeken voor de lol en maak graag het complexe concreet.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lukt het jou niet om je doelen te behalen?

Of zelfs niet om ze te bedenken? Doe dan mee met de Workshop Doelen stellen & behalen bij ADHD op zaterdag 14 oktober