#26 ADHD en voeding: feiten en fabels

Over ADHD en voeding worden veel dingen gezegd. Iedereen lijkt er wel een mening over te hebben. In deze aflevering van de ADHD bij vrouwen podcast zet ik de meest gangbare adviezen op een rij, en geef ik de wetenschap erachter.

Bij de meeste vragen over ADHD en voeding gaat het over welke voeding helpt bij ADHD en welke kan ik het beste vermijden. Dat klinkt als een makkelijke opgave, je eet veel van dit en minder van dat en je ADHD symptomen verdwijnen als sneeuw voor de zon. In de praktijk blijkt het minder zwart/wit. En zijn er evenveel adviezen als mensen met ADHD.

In deze aflevering van de ADHD bij vrouwen Podcast ga ik in op de meeste gegeven adviezen die ik lees, de vragen die ik hoor en ook wat van mijn eigen ervaringen met verschillende dieten. Want ook ik heb in mijn zoektocht naar dé oplossing het een en ander geprobeerd.


Misschien vind je dit ook leuk

Hey!

Ik ben Jorna Postma

Vrouw met ADHD én coach voor vrouwen (en een enkele man) met ADHD. Podcastmaker en neuronerd. Ik lees wetenschappelijke onderzoeken voor de lol en maak graag het complexe concreet.

4 reacties

  1. Nooit geweten. Heerlijk ook die overjarige kaas. Onderzoeken naar lactose en ADHD hebben vooralsnog geen verband aangetoond. Uiteraard zijn er ADHD-ers met een lactose intolerantie, net zoals er niet-ADHD-ers zijn met een lactose intolerantie.

 1. Hoi, ik vroeg me af of het klopt dat intermittend fasting niet schadelijk is, als ke een beetje actief bent of je brein moet gebruiken is het toch belangrijk dat je voldoende voedingsstoffen binnen krijgt, wat naar mijn idee niet gebeurt bij om de dag eten?
  Ook ben ik nieuwsgierig naar de invloed van o.a. suiker bij de aanmaak van dopamine, waardoor (heb ik gehoord, maar ik heb dit niet wetenschappelijk onderbouwd gezien) mensen met ADHD sneller neigen naar suiker om hun dopamine tekort aan te vullen (wat verslaven kan zijn)
  Groetjes!

  1. Intermittent vasten doen we al elke nacht als we slapen 😉 Een hele dag niet eten, of een dag overslaan, is nergens voor nodig en heeft ook geen gezondheidsvoordelen. Want je hebt gelijk, voedingsstoffen hebben we nodig om te kunnen functioneren. Als ik te lang niet heb gegeten word ik hangry (combi tussen hungry en angry).
   Over suiker: vet en zoet (en zout) eten is een hele makkelijke manier om dopamine aan te maken. Dat het verslavend is, dat is een mythe. Wij als ADHD-ers zijn iets gevoeliger voor die snelle dopamine hit. Vandaar dat ook binge eten vaker voorkomt. Suiker is niet verslavend. Als suiker verslavend zou zijn, zou je het rechtstreeks uit de suikerpot eten en dat gebeurt niet. We zijn meer op zoek naar iets lekkers dat zoet is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Laatste ontwikkelingen over ADHD,
achtergrondverhalen, interviews met
experts en nog veel meer. Als eerste in
je inbox!

Luister nu!

ADHD blokjes
GRATIS MASTERCLASS

5 STAPPEN VAN CLUSTERF*CK NAAR SUPERPOWER

Doe nu mee aan deze gratis masterclass. Kies zelf je tijd en krijg in 5 stappen meer grip op je ADHD.

Lukt het jou niet om je doelen te behalen?

Of zelfs niet om ze te bedenken? Doe dan mee met de Workshop Doelen stellen & behalen bij ADHD op zaterdag 14 oktober