#51 ADHD en slaap-1

roze slaapmasker met wimpers op een zachtpaarse achtergrond

ADHD en Slaap-1

Wist je dat meer dan 70% van de ADHD-ers ook een slaapstoornis heeft? En wist je dat niet voldoende slapen ook een ontzettende invloed heeft op de ernst van je ADHD kenmerken? Ook bespreken we de invloed van slaap op je algehele gezondheid en wat is dan voldoende slaap?
 
En waarom is naar bed gaan als je ADHD hebt soms zo ontzettend lastig. Want we kennen allemaal wel dat het ’s avonds juist zo fijn is om je te focussen, als de rest van de wereld stil is. Maar ja, die wekker gaat wel weer op tijd.
 
We beschouwen slaap dan ook vaak als sluitpost. De “I’ll live when I’m alive and sleep when I’m dead” filosofie. Helaas gaat dit écht ten koste van je gezondheid, zowel fysiek als geestelijk. Slaap is echt de absolute basis voor een gezond en prettig leven. 
 
Dit is in een notendop waar deze aflevering over gaat: het waarom van voldoende slaap. Voor iedereen, maar vooral bij ADHD.
 

ADHD en slaap is een lastige combinatie, geen onmogelijke! In deze aflevering focussen we op het belang van slaap. In de volgende aflevering gaat het vooral over het HOE van goed slapen. Welke stappen kun je zelf nemen om beter te gaan slapen. Wat moet je doen en wat moet je laten.

 

Links uit de aflevering:

Why we sleep, boek van Matthew Walker
TedTalk Matthew Walker op YouTube

Transcript van de aflevering vind je HIER.

Misschien vind je dit ook leuk

Hey!

Ik ben Jorna Postma

Vrouw met ADHD én coach voor vrouwen (en een enkele man) met ADHD. Podcastmaker en neuronerd. Ik lees wetenschappelijke onderzoeken voor de lol en maak graag het complexe concreet.

2 reacties

 1. hoi Jorna,

  sinds enige tijd ben ik aan het lezen en luisteren over ADHD, alles wijst er op dat ik het heb, ik herken zoveel in jouw podcasts, dank dat je deze maakt!!!
  25-01 heb ik diagnostiek dag bij ADHD centraal en stiekem kijk ik daar best naar uit.
  Het lijkt alsof het bij mij sinds ik corona heb gehad (in januari 2021) erger is geworden, ik kwam officieel bij de POH voor mentale revalidatie na Corona, omdat ik verre weg van het niveau zit van dat het was en daar kan ik niet mee omgaan (ik heb geen controle meer…)

  Ik heb gezocht naar informatie over Corona in combinatie met ADHD of het verergeren van de ‘symptomen’, maar kan niet echt iets vinden. Aangezien jij veel leest over corona vroeg ik mij af of jij wellicht iets tegen bent gekomen over ADHD in combinatie met ADHD.
  Hoor graag van je.

  Groet,
  Anne

  1. Hai Anne,
   Eerlijk gezegd ben ik nog niet op zoek geweest naar informatie over Corona en ADHD. Ook omdat het nog maar relatief kort is dat we in deze situatie zitten, en de onderzoeken naar de (lange termijn) effecten nog lopen en voorlopig niet klaar zijn.
   Wat ik heb begrepen van long covid is inderdaad dat er brainfog kan optreden. En dat dat de ADHD kenmerken niet ten goede komt, is evident.
   Sterkte!
   Groet Jorna

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Laatste ontwikkelingen over ADHD,
achtergrondverhalen, interviews met
experts en nog veel meer. Als eerste in
je inbox!

Luister nu!

ADHD blokjes
GRATIS MASTERCLASS

5 STAPPEN VAN CLUSTERF*CK NAAR SUPERPOWER

Doe nu mee aan deze gratis masterclass. Kies zelf je tijd en krijg in 5 stappen meer grip op je ADHD.

Lukt het jou niet om je doelen te behalen?

Of zelfs niet om ze te bedenken? Doe dan mee met de Workshop Doelen stellen & behalen bij ADHD op zaterdag 14 oktober