ADHD en creativiteit, je ziet deze combinatie heel vaak in lijstjes staan met ADHD kenmerken. Vooral in de lijsten met positieve kenmerken.
Wat betekent dit nu eigenlijk? Dat we met z’n allen talent hebben om beeldend kunstenaar te worden? Of lekker aan de knutsel met de kinderen? Of juist heel goed zijn in het oplossen van wiskundige problemen. Want ook daar heeft creativiteit een grote rol.
Net zoals met eigenlijk elk andere eigenschap, is er ook hierbij niet 1 grote gemene deler. Creativiteit uit zich bij iedereen op een andere manier.
Is het dan wel waar, dat ADHD en creativiteit hand in hand gaan? Spoileralert: ja, dat is wél waar. Ook hier is wetenschappelijk onderzoek naar gedaan en mensen met ADHD en ADD zijn inderdaad creatiever. Al is dit onderzoeken naar zoiets subjectiefs als creativiteit natuurlijk niet heel makkelijk.
Creativiteit is natuurlijk meer dan alleen beeldend kunstenaar zijn. Je kunt ook creatief zijn in schrijven, of juist in het oplossen van problemen. Ook in bijvoorbeeld wiskunde of natuurkunde heeft creativiteit een plek. Daar noemen we het vaak ‘out of the box denken’.
Terwijl in een ADHD of ADD hoofd die hele ‘box’ niet eens bestaat. ADHD-ers zijn niet zo heel goed in ‘doen zoals het hoort, omdat we dat nu eenmaal zo doen’, omdat dat niet altijd de meest logische, of slimme, of handige weg is.
Hierin zit ook echt het grote voordeel dat ADHD kan zijn: door niet altijd te ‘doen zoals het hoort’ is er ruimte voor nieuwe ideeen en vooruitgang!
En… in deze aflevering noem ik ook een aantal historische figuren, waarvan ze nu (na wetenschappelijk onderzoek naar gedrag in geschreven teksten, ja echt, er is onderzoek naar gedaan) vermoeden dat ze in de huidige tijd ADHD zouden hebben gehad. Stuk voor stuk grote namen uit de geschiedenis, die zich niet lieten beperken, er juist een kracht van maakten.
Links uit de aflevering:
Podcast #28 overprikkeling en onderprikkeling bij ADHD.