#29 ADHD en creativiteit

creativiteit en ADHD

 

ADHD en creativiteit, je ziet deze combinatie heel vaak in lijstjes staan met ADHD kenmerken. Vooral in de lijsten met positieve kenmerken.

Wat betekent dit nu eigenlijk? Dat we met z’n allen talent hebben om beeldend kunstenaar te worden? Of lekker aan de knutsel met de kinderen? Of juist heel goed zijn in het oplossen van wiskundige problemen. Want ook daar heeft creativiteit een grote rol.

Net zoals met eigenlijk elk andere eigenschap, is er ook hierbij niet 1 grote gemene deler. Creativiteit uit zich bij iedereen op een andere manier.

Is het dan wel waar, dat ADHD en creativiteit hand in hand gaan? Spoileralert: ja, dat is wél waar. Ook hier is wetenschappelijk onderzoek naar gedaan en mensen met ADHD en ADD zijn inderdaad creatiever. Al is dit onderzoeken naar zoiets subjectiefs als creativiteit natuurlijk niet heel makkelijk.

Creativiteit is natuurlijk meer dan alleen beeldend kunstenaar zijn. Je kunt ook creatief zijn in schrijven, of juist in het oplossen van problemen. Ook in bijvoorbeeld wiskunde of natuurkunde heeft creativiteit een plek. Daar noemen we het vaak ‘out of the box denken’.

Terwijl in een ADHD of ADD hoofd die hele ‘box’ niet eens bestaat. ADHD-ers zijn niet zo heel goed in ‘doen zoals het hoort, omdat we dat nu eenmaal zo doen’, omdat dat niet altijd de meest logische, of slimme, of handige weg is.

Hierin zit ook echt het grote voordeel dat ADHD kan zijn: door niet altijd te ‘doen zoals het hoort’ is er ruimte voor nieuwe ideeen en vooruitgang!

En… in deze aflevering noem ik ook een aantal historische figuren, waarvan ze nu (na wetenschappelijk onderzoek naar gedrag in geschreven teksten, ja echt, er is onderzoek naar gedaan) vermoeden dat ze in de huidige tijd ADHD zouden hebben gehad. Stuk voor stuk grote namen uit de geschiedenis, die zich niet lieten beperken, er juist een kracht van maakten.

Links uit de aflevering:

Podcast #28 overprikkeling en onderprikkeling bij ADHD.

Maak van ADHD je Superpower

 

Misschien vind je dit ook leuk

Hey!

Ik ben Jorna Postma

Vrouw met ADHD én coach voor vrouwen (en een enkele man) met ADHD. Podcastmaker en neuronerd. Ik lees wetenschappelijke onderzoeken voor de lol en maak graag het complexe concreet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Laatste ontwikkelingen over ADHD,
achtergrondverhalen, interviews met
experts en nog veel meer. Als eerste in
je inbox!

Luister nu!

ADHD blokjes
GRATIS MASTERCLASS

5 STAPPEN VAN CLUSTERF*CK NAAR SUPERPOWER

Doe nu mee aan deze gratis masterclass. Kies zelf je tijd en krijg in 5 stappen meer grip op je ADHD.

Lukt het jou niet om je doelen te behalen?

Of zelfs niet om ze te bedenken? Doe dan mee met de Workshop Doelen stellen & behalen bij ADHD op zaterdag 14 oktober