#77 Waarom manifesteren niet werkt, en wat wel!

Welkom bij aflevering 77 van de ADHD bij Vrouwen Podcast, met je host, Jorna Postma. Vandaag duiken we diep in een onderwerp dat steeds vaker de ronde doet: manifesteren. Maar werkt het echt? Of is er iets anders dat meer effect heeft, vooral als je worstelt met ADHD? Dit is geen typische aflevering; we gaan de conventionele ‘oeroude’ wijsheid uitdagen en verkennen wat echt bijdraagt aan persoonlijke groei en geluk.

Manifesteren: Een Populair Concept Onder de Loep

Manifesteren is een term die je ongetwijfeld vaak hebt gehoord, vooral in kringen van persoonlijke ontwikkeling en zelfhulp. Het idee dat door positief denken en je wensen aan het universum kenbaar te maken, je je dromen en doelen kunt realiseren, klinkt verleidelijk. Maar als iets te mooi klinkt om waar te zijn, is het dat vaak ook. En hier is waarom:

De Valkuil van Positief Denken

Positief denken is krachtig, maar het idee dat dit alleen volstaat om veranderingen in je leven teweeg te brengen, is misleidend. Dit idee van constant positief moeten blijven, negeert de realiteit van de menselijke ervaring. Het leven is een mix van ups en downs, en het ontkennen van negatieve emoties is noch gezond noch realistisch. Bovendien, de suggestie dat je door simpelweg je mindset te veranderen alles kunt bereiken, miskent de invloed van externe factoren en individuele omstandigheden.

De Realiteit van Manifesteren

Het concept van manifesteren negeert vaak de noodzaak van actie en planning. Het is een feit dat zonder concrete stappen en inspanningen, wensen en dromen slechts dat blijven: wensen en dromen. Het idee dat het universum je verlangens zal vervullen zonder enige inspanning van jouw kant, is een gevaarlijke misvatting. Daarbij komt dat de focus op manifesteren soms kan voortkomen uit een plek van privilege, waarbij niet erkend wordt dat niet iedereen dezelfde kansen of middelen heeft.

Wat Werkt Dan Wel?

In plaats van te vertrouwen op manifesteren, is het cruciaal om doelen te stellen en actie te ondernemen. Dit houdt in: plannen maken, obstakels identificeren, en strategieën ontwikkelen om die doelen te bereiken. Dit proces, bekend als WOOP (Wish, Outcome, Obstacle, Plan), biedt een realistischer en effectiever kader voor persoonlijke ontwikkeling.

Speciaal Aanbod: Cursus Plannen en Productiviteit

Om je op dit pad te ondersteunen, bied ik een speciale cursus aan, gericht op plannen en productiviteit, inclusief een bonus workshop over doelen stellen en bereiken met ADHD. Deze materialen zijn ontworpen om je te helpen je focus te verfijnen, actie te ondernemen en realistische stappen te zetten richting je doelen.

Conclusie

Manifesteren klinkt misschien als een aantrekkelijke shortcut naar geluk en succes, maar de realiteit is dat er geen vervanging is voor hard werk, realistische planning, en zelfreflectie. Door onze energie te richten op wat werkelijk bijdraagt aan verandering, kunnen we meer betekenisvolle en duurzame vooruitgang boeken in ons leven.

Bedankt voor het luisteren naar de ADHD bij Vrouwen Podcast. Vergeet niet de link in de shownotes te checken voor meer informatie over de cursus en hoe je je kunt aanmelden. Tot de volgende keer, waar we verder gaan met het verkennen van thema’s die jou helpen groeien en bloeien, ondanks (en misschien wel dankzij) je ADHD.


Met deze shownotes hoop ik dat je een duidelijk overzicht hebt van de thema’s die we in deze aflevering hebben behandeld, en voel je geïnspireerd om verder te kijken dan de hype van manifesteren. Laten we samen realistische stappen zetten naar persoonlijke groei en voldoening. 

Misschien vind je dit ook leuk

Hey!

Ik ben Jorna Postma

Vrouw met ADHD én coach voor vrouwen (en een enkele man) met ADHD. Podcastmaker en neuronerd. Ik lees wetenschappelijke onderzoeken voor de lol en maak graag het complexe concreet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Laatste ontwikkelingen over ADHD,
achtergrondverhalen, interviews met
experts en nog veel meer. Als eerste in
je inbox!

Luister nu!

ADHD blokjes
GRATIS MASTERCLASS

5 STAPPEN VAN CLUSTERF*CK NAAR SUPERPOWER

Doe nu mee aan deze gratis masterclass. Kies zelf je tijd en krijg in 5 stappen meer grip op je ADHD.

Lukt het jou niet om je doelen te behalen?

Of zelfs niet om ze te bedenken? Doe dan mee met de Workshop Doelen stellen & behalen bij ADHD op zaterdag 14 oktober