#53 ADHD en het puberbrein

ADHD en het puberbrein

Bij ADHD heb je vaak al meer moeite met de executieve functies, zoals plannen en organiseren en tijdmanagement en meer van dit soort functies. Gooi daar nog eens het onvolgroeide puberbrein in de mix erbij, terwijl er wél geleerd moet worden voor toetsen en ander huiswerk gedaan, en je snapt dat je dan een extra lastige situatie te pakken hebt.

In deze aflevering van de podcast ga ik in op mijn eigen ervaringen als puber en op mijn ervaringen met mijn puberdochter van 14. En hoe ik zie dat ADHD haar schoolwerk beinvloedt.

Niet kunnen in plaats van niet willen

Wat ik soms nog wel eens van ouders hoor, en wat ik zelf ook wel gehoord heb vroeger, is dat het soms lijkt alsof de puber er bewust voor kiest om dingen die ze niet willen niet te doen. Natuurlijk is dat soms echt wel waar. En niet alleen bij pubers. Mijn dochters zijn allebei een meester in het snor drukken als de vaatwasser ingeruimd moet worden. Dat hoort er ook wel een beetje bij denk ik. Bij een onvolgroeid puberbrein is het ook vaak zo, dat ze de beslissing om iets niet te doen, of de beslissing om halverwege iets anders te gaan doen, vaak niet bewust maken. 

Het ADHD puberbrein is gewoonweg te slim en geslepen om op onbewust niveau al invloed uit te oefenen. Waarschijnlijk herken je dat zelf ook wel. Hoe vaak sta je zelf niet met de koelkastdeur in je hand op zoek naar iets lekkers, terwijl dat geen bewuste keuze was. Bij een puberbrein is die neiging nog sterker aanwezig. Ze kunnen daar eigenlijk niet zo veel aan doen. Dat is als ouder soms best frustrerend. 

Disclaimer

Ik ben geen pedagoog of andere opvoedkundige, ik heb geen wetenschappelijke studies gelezen over ADHD en het puberbrein. In deze afleveringen hoor je mijn ervaringen als moeder met ADHD met een dochter met ADHD en hoe ik zelf zie hoe ADHD haar functioneren beinvloedt. Misschien herken je er iets in, misschien niet.

 

Links uit de aflevering

Mail jouw bevindingen met een puber met ADHD naar jorna@jorjoy.nl
Of schrijf ze onder DEZE post op insta.

Cursus bullet journal bij ADHD. Zodat je jouw kind kunt helpen met plannen en structureren
Tot en met dinsdag 23 januari met de code BuJo201 met €12,- korting.

 

Misschien vind je dit ook leuk

Hey!

Ik ben Jorna Postma

Vrouw met ADHD én coach voor vrouwen (en een enkele man) met ADHD. Podcastmaker en neuronerd. Ik lees wetenschappelijke onderzoeken voor de lol en maak graag het complexe concreet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Laatste ontwikkelingen over ADHD,
achtergrondverhalen, interviews met
experts en nog veel meer. Als eerste in
je inbox!

Luister nu!

ADHD blokjes
GRATIS MASTERCLASS

5 STAPPEN VAN CLUSTERF*CK NAAR SUPERPOWER

Doe nu mee aan deze gratis masterclass. Kies zelf je tijd en krijg in 5 stappen meer grip op je ADHD.

Lukt het jou niet om je doelen te behalen?

Of zelfs niet om ze te bedenken? Doe dan mee met de Workshop Doelen stellen & behalen bij ADHD op zaterdag 14 oktober