#47 ADHD macht en misverstanden, Interview met Dr. Laura Batstra

adhd MACHT EN MISVERSTANDEN

In deze aflevering van de ADHD bij vrouwen podcast interview ik Dr Laura Batstra over haar boek ‘ADHD macht en misverstanden’.

Laura Batstra is cum laude afgestudeerd psycholoog en werkt nu als universitair hoofddocent bij de Faculteit Gedrags- en Maatschappijwetenschappen van de Rijksuniversiteit Groningen. Ze doet o.a. onderzoek naar methoden om psychiatrische overdiagnostiek te voorkomen zonder onderbehandeling te riskeren.

Links uit de aflevering:


Misschien vind je dit ook leuk

Hey!

Ik ben Jorna Postma

Vrouw met ADHD én coach voor vrouwen (en een enkele man) met ADHD. Podcastmaker en neuronerd. Ik lees wetenschappelijke onderzoeken voor de lol en maak graag het complexe concreet.

3 reacties

 1. Jorna, ik was de draad kwijt. Maar wát zegt ze nou eigenlijk? Dat ADHD niet bestaat omdat je het niet kunt zien in de hersenen? Dat er dus iets anders aan de hand moet zijn? Omdat er toch al veel overlap is met andere psychische aandoeningen. Ben jij het met haar eens?

  1. Hai Korina,

   Nee, ze zegt niet dat ADHD niet bestaat, de problemen zijn immers echt! Wat ze zegt is dat ADHD geen hersenstoornis is, zoals nu zo vaak gezegd wordt. En dat ben ik wel met haar eens. We functioneren op een andere manier, maar we kunnen wél functioneren.

  2. Hai Korina,

   Jazeker ben ik het met haar eens. Ze zegt niet dat ADHD niet bestaat, omdat je het niet kunt zien in de hersenen. Ze zegt dat ADHD in de basis geen ‘stoornis’ is, omdat je het niet kunt zien in de hersenen. Dat zijn twee verschillende dingen. De mate waarin je last ervaart van je ADHD kenmerken hangen namelijk voor een heel groot deel af van omgevingsfactoren. Ben jij als ADHD’er dan ‘gestoord’, of is er iets mis met onze maatschappij waarin onze talenten miskend worden. Het meeste last van de ADHD kenmerken heb je als je probeert die kenmerken niet te hebben, om te zijn zoals anderen. Door acceptatie en aanpassen van omgevingsfactoren, zodat je wél functioneert, ervaar je al een stuk minder last.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Laatste ontwikkelingen over ADHD,
achtergrondverhalen, interviews met
experts en nog veel meer. Als eerste in
je inbox!

Luister nu!

ADHD blokjes
GRATIS MASTERCLASS

5 STAPPEN VAN CLUSTERF*CK NAAR SUPERPOWER

Doe nu mee aan deze gratis masterclass. Kies zelf je tijd en krijg in 5 stappen meer grip op je ADHD.

Lukt het jou niet om je doelen te behalen?

Of zelfs niet om ze te bedenken? Doe dan mee met de Workshop Doelen stellen & behalen bij ADHD op zaterdag 14 oktober